Tamboer & World Percussion

Slagwerk was wel mijn ding

Adriaan

Lid bij Beatrix Brass vanaf:

Instrument: Slagwerk

Op 9-jarige leeftijd ben ik bij Jong Beatrix begonnen als tamboer. Slagwerk was wel mijn ding (en blazen dus zeker niet).

Na een plezierige tijd daar ging ik in 1974 over naar de Beatrix Band, ik speelde tenor, timp-toms en snare drum.

In 1984 vond ik het tijd om mijn slagwerkspectrum te verbreden en ging spelen bij verschillende slagwerkensembles van Victor Oskam. Daar heb ik kennis gemaakt met o.a. de marimba, vibraphone en pauken (wat uiteindelijk mijn tot dan toe favoriete instrument werd). Ook heb ik gespeeld bij amateursymfonieorkesten en bijvoorbeeld ook de Nationale Brassband van de voor de oudgedienden bekende Meindert Boekel. Blijkt ook toch wel enigzins mijn (tweede) liefde voor koper en blaasmuziek.

Later in de tachtiger jaren werd ik door Victor gevraagd of ik interesse had in Afrikaanse percussie, meer specifiek djembé. Daar had ik wel oren naar en ik begon bij hem, Frans van Leerdam (Slagwerkgroep Den Haag) en masterdrummer Ali N’Djaye Rose (Senegal) op de djembé en de dundun. Later verder uitgebreid naar o.a. Ghanees trommelen en Latin. World Percussion blijft een grote liefde, maar eigenlijk gewoon eigenlijk alle slagwerk.

Ik heb les gegeven bij Jong Beatrix, Beatrix’ Drum & Bugle Corps, de Hilversumse Schutterij, Starriders Drum & Bugle Corps en Boston Drum & Bugle Corps.

Vanaf 1993 ben ik gaan jureren bij DCH en DCE (Percussie, Ensemble Music en General Effect Music) en was vanaf 2001 tot 2007 Jurymanager, verantwoordelijk voor het hele jurygebeuren.

Eind 2015 vroeg Wouter of ik interesse had om bij Beatrix Brass te komen spelen. Ik twijfelde eigenlijk geen moment, wilde graag weer iets gaan doen, vond het repertoire en de sfeer leuk en had wel steeds dat ‘…ooit bij de Brass’ gehad. Maar ja, toen zat Wout daar nog steeds.

Ik speel nog steeds met heel veel plezier en nu zeker met de nieuwe conga’s (en collega’s ). Saillant detail: ooit in 1985 ook lid geweest van de toen nog Beatrix Marching Brass (later Beatrix Brass ’85 genoemd, onder leiding van Co van der Kolk). Eindelijk, ik ben weer terug op het nest…

Beatrix Brass footer